Версія для друку
П'ятниця, 03 березня 2023 13:03

Весна іде, красу несе – збережемо її разом

Первоцвіти – як українці. Ми пережили зиму, яка здавалась надскладною і безкінечною. Пережили холод і відсутність світла. Розквітаємо, набираючись енергії перших сонячних променів і віри у перемогу. Вперто пробивають мерзлу землю і торішнє листя первоцвіти. Дивовижні рослини, які пристосувались цвісти тоді, коли на деревах ще навіть немає листя. Однак щороку їх меншає.

Звертаємось до волинян, гостей та мешканців нашої області – не зривайте первоцвіти! Кожен маленький букетик завдає великого руйнування. Первоцвіти не встигають утворити насіння. Ламаються стебла та листки. Часто пошкоджується коренева система, адже квіти виривають разом із цибулиною – і це призводить до повного знищення рослин.

 Підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, шафран Гейфеля (крокуси), рябчик шаховий, цибуля ведмежа (черемша) – перші весняні квіти, які занесено до Червоної книги України.

Торгівля первоцвітами переслідується органами Національної поліції та Державною екологічною інспекцією і карається штрафом від 1700 грн до 3655 грн. Купуючи первоцвіти – кожен може стати співучасником знищення рідкісних і зникаючих рослин.

 Від початку повномасштабного військового вторгнення нашому довкіллю завдано неабиякої шкоди. На відновлення екосистеми знадобляться десятиліття.

 Тож закликаємо волинян бути екологічно свідомими, не реалізовувати та не купувати червонокнижних рослин. Збережемо первоцвіти разом!

Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА

Переглядів 4566