Версія для друку
Вівторок, 17 серпня 2021 14:01

Віктор Сапожніков: на 30-му році незалежності не повинне існувати таке негативне явище, як заборгованість із зарплати

17 серпня перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Сапожніков провів перше за кілька останніх років засідання комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати в установах, закладах та підприємствах району. На початку він зазначив, що в рамках підготовки до засідання було проведено попередню роботу, в результаті чого заборгованість із виплат зарплати окремими суб’єктами господарювання вдалось погасити. Наприклад, швейна фабрика усунула заборгованість перед своїми працівниками у розмірі 66 тисяч гривень, тож керівника підприємства на комісію уже не кликали. Натомість прозвітували очільники тих державних, комунальних та приватних підприємств, де існує явище невиплати зароблених коштів. Розташовані вони у Нововолинську, Литовезькій та Іваничівській ТГ.

Так, директор ДП «Волиньвугілля» Юрій Ключковський розповів, що заборгованість перед працівниками останнім часом значно скоротилась – виплачені 13 мільйонів 925 тисяч гривень зобов’язань, але залишилось ще майже 27 мільйонів боргу. Кошти від реалізації вугілля використовують переважно на розвиток підприємства. Втім, держава періодично направляє фінансування на заробітні плати, заробляє на себе підрозділ «Волиньвантажтранс», збільшує потужності шахта «Бужанська», тож у підприємства є перспективи.

На шахті №1, повідомив її керівник, тягнеться в основному липнева заборгованість у розмірі 250 тисяч гривень, що не критично, але слід закрити і  червневий борг у 35 тисяч гривень – відповідні переговори підприємство веде з Мінфіном.

А от на шахті №9 ситуація складніша – погашені в цьому місяці 17 мільйонів 995 тисяч заборгованості за зарплатами від травня до липня не вирішили питання повернення коштів за фактично відпрацьований час робітниками у квітні (6 мільйонів 768 тисяч гривень), і це при тому, що тоді вони працювали у відокремленому підрозділі ДП «Волиньвугілля», який був ліквідований, а новостворена структура, за логікою речей, не мала б відповідати за цей борг. Тим більше, що у неї лишається іще 27 мільйонів іншої перехідної заборгованості, а до 26 серпня, до Дня шахтаря, заплановано виплатити аванс поточної заробітної плати, сума якого в загальному складе 5 мільйонів гривень. Та все ж у підприємства є план погашення боргів до кінця року.

Мільйон 218 тисяч гривень – заборгованість Нововолинського ТОВ «Скай», яке спеціалізується на реалізації косметики. Минулого тижня фірма погасила майже 200 тисяч гривень такого боргу, виплати проводять невеликими частинами, але з періодичністю раз на два тижні. Погашення заборгованості розплановане на 5 місяців.

Складна ситуація у КП селища Іваничі, де ще з минулого року боргують 317 тисяч гривень зарплати працівникам, і це при тому, що селищна рада надала цьогоріч фінансову допомогу з бюджету комунальному підприємству на 600 тисяч гривень. Сподіватись у цій ситуації установі, що надає послуги з водопостачання, водовідведення, вивезення твердих побутових відходів та благоустрою територій, можна лише на дотування з місцевого бюджету або приведення тарифів на послуги до рівня економічно обгрунтованих. Розглянути ці два варіанти й рекомендували представнику КП.

 «Отож, з кожним із підприємств було напрацьовано окремі дорожні карти поетапного розв’язання проблем заборгованості по заробітних платах, адже на 30-му році незалежності таке негативне явище в районі просто не можу існувати», - підбив підсумки засідання комісії перший заступник голови РДА Віктор Сапожніков. Чергове засідання комісії запланували на жовтень.   

 

Переглядів 5400

Галерея зображень