Версія для друку
Середа, 11 серпня 2021 10:05

Начальник Держекоінспекції області Олександр Кралюк: наше завдання – не застосування санкцій, а усунення екологічних проблем

10 серпня на засіданні колегії райдержадміністрації, яке пройшло під керівництвом голови РДА Юрія Лобача, перед головами  територіальних громад району виступив начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Кралюк. «Є багато можливостей щодо застосування заходів примусу, але останні два роки еконіспекція Волині виробила інше бачення розв’язання проблем – попередження негативних явищ і відпрацювання усіма громадами базових речей, які в комплексі призводять до покращення стану екології». – розповів керівник.

У разі усунення недоліків у роботі тою чи іншою громадою, санкції уже не застосовуються. Цей принцип дозволяє економити кошти місцевих бюджетів, а замість штрафів, які інколи доходять до мільйонів, спрямовувати гроші на практичне впровадження положень екологічного законодавства.

Олександр Кралюк розповів, яким чином екоінспектори здійснюють перевірки. «Ми звертаємо увагу на три пункти: попередні приписи, заповнені таблиці, які є фактично дорожніми картами з розв’язання конкретних екологічних проблем у кожній громаді, план дій з усунення недоліків. Якщо проблеми виходять за межі можливостей і відання однієї сільської ради, пропонуємо відносити їх до районної «Стратегії екологічної безпеки», про створення якої є домовленість із РДА», - зазначив посадовець. Він також зауважив, що із 11 громад Володимир-Волинського району чотири ще не заповнили розроблені обласною екологічною інспекцією детальні таблиці, тож цю роботу потрібно пришвидшити. Однією із важливих проблем регіону він назвав наявність стихійних сміттєзвалищ, яких, не заважаючи на доволі непогану ситуацію з полігоном твердих побутових відходів, на Володимирщині виявлено близько 70-ти. Крім того, Олександр Кралюк наголосив, що на електронні скриньки громад розіслані методичні  матеріали, в яких надані детальні роз’яснення щодо особливостей застосування екологічного законодавства, обов’язкового до виконання.

Переглядів 4953